QuizOn? in memoriam

(1998-2022)


VISAN SYNNYSTÄ SEN SUOSION HIIPUMISEEN, TAUSTATYÖRYHMÄ JA JUONTAJAT

Musiikkitietovisa QuizOn? oli kokeilu. Kaikki lähti järvenpääläisen Timo Turkan ideasta. Hän kävi Turun keskustassa sijaitsevassa Bar Bristolissa asiakkaana ja kertoi pitäneensä Järvenpäässä omaa visaa aikana, jolloin tietovisat eivät olleet vielä vakio-ohjelmaa ravintoloissa tai baareissa: "Ne olivat "junttihommaa". Hän ehdotti kuitenkin musavisaa Bar Bristolin pitäjille.

Bar Bristolissa ei välittömästi innostuttu asiasta, mutta pienen kypsyttelyn jälkeen visaa päätettiin "kokeilla". Visaa järjestäväksi trioksi valikoitui visan pitkäaikainen isäntä Jukka-Pekka "Jukkis" Koskinen, Timo "Kapa" Kauppinen ja Kari Makkonen. Tällä triolla tehtiin valmiiksi kysymyksiä, joitakin myös visaa ehdottaneen Turkan ideoista. 

Visan juontajaksi ilmoittautui Bar Bristolissa tuohon aikaan töissä ollut Tommi "Käki" Grönroos. Grönroosista tuli visan pitkäaikainen juontaja. Hän juonsi visaa vuodet 1998-2005, ja omien laskelmiensa mukaan sata visaa. Saattoi niitä kuitenkin olla tosiasiassa hieman enemmän. Visakauden pituudeksi vakiintui nopeasti viisitoista visaa kaudessa ja visakysymykset vaihtelivat laidasta laitaan.

Visaan kysymyksiä tehneitä oli vuosien varrella koko joukko. Heitä olivat mm. muusikoina levyttäneet Jori Hulkkonen (levyttänyt omalla nimellään, osana yhtyeitä ja taustavaikuttajana useammassa kokoonpanossa), Tero-Petri Suovanen (levyttänyt soolona ja Limonadi Elohopean riveissä), Jouko Suomi (mukana useassa kokoonpanossa, mm. Havana Black ja Gangster of Love), Tomi Tuominen (DJ Urho Tulitukka ja Nightsatan -yhtye) ja Jari Mäkelä (Pääkköset).

Alkuun visaan kysymyksiä tehneet nauhoittivat kysymykset C-kasetille, jolta kunkin kysyjän kysymykset soitettiin. Mukana oli alusta lähtien kuvakysymyksiä ja kirjallisia kysymyksiä, mutta koko visan idea oli sen syntyhetkestä lähtien musiikkinäytepainotteisuus.

Grönroosin lopetettua juontamisen vuonna 2005, hänet korvasi yhdeksi kaudeksi Petri Heino, joka myös teki kysymyksiä. Heino muutti kauden jälkeen Tuusulaan ja uudeksi juontajaksi tuli Anssi Hynynen. Hynynen juonsi visaa kaksi kautta (2006-2008).

Hynysen lopetettua juontotehtävät visan uudeksi juontajaksi valikoitui harvalukuisesta kandidaattijoukosta lievästi esiintymiskammoinen Tommi Laitinen, joka halusi kokeilla, miten häneltä juonnot onnistuisivat kriittisen yleisön edessä. Elokuvafestivaalikoordinaattorina toiminut ja yliopistossa opiskellut Laitinen organisoi ensitöikseen visan tuotantotavan uuteen uskoon: vuosia visan kysymyksentekijät tekivät kysymyksiä enemmän tai vähemmän toistensa tietämättä ja visakysymyksissä oli usein päällekkäisyyttä, joten kaikkia tehtyjä kysymyksiä ei koskaan esitetty. Laitinen painotti yhteistyötä ja avoimuutta kysyjien kesken sekä loi kysyjille oman palstan, yhteydenpitokanavan, jossa jokainen kysyjä saattoi esittää ideansa ja nähdä muiden ideat. Lisäksi hän teki kyselyitä visailijoille kartoittaakseen, minkä tyylisiä kysymyksiä mikäkin joukkue toivoi, ja mistä kysymystyypeistä visailijat pitivät. Palautteiden pohjalta kysyjälähtöisyyttä vähennettiin ja visailijalähtöisyyttä alettiin korostaa, vaihtelevin tuloksin. Palautteiden pohjalta visoja alettiin teemoittaa joskus huomaamattomammin, joskus selkeäsanaisemmin.

Laitinen testaili kykyjään ja taitojaan vuoden, jonka kuluessa visan säännöt välillä tempoilivat visasta toiseen. Yhtäkkiä visan sääntöjä muutettiin ja visailijoiden protestoidessa palattiin vanhaan - tai joissain tapauksissa uusi sääntö jäi pysyväksi. Visan tuottamisesta tuli Laitiselle intohimo ja juontajana hän kehittyi vuosien kuluessa niin, että vuonna 2013 hänet haluttiin osaksi Helsingissä järjestetyn rockin SM-visan vetäjätiimiä. Hän teki visaan oman kysymysosionsa, jonka hän juonsi. Vuosina 2014, 2017 ja 2022 hän puolestaan organisoi sekä juonsi Turussa järjestetyt musiikkitiedon SM-visat.

VIsan kysyjätiimiin tulivat uusina kysyjinä mukaan Laitisen aikakaudella Plastic Passion -levy-yhtiön perustaja, tietokirjailija ja Sad Parade -yhtyeessä vaikuttanut Aku-Tuomas Mattila, Sue-musiikkilehden päätoimittaja ja tapahtumatuottaja Kimmo Nurminen, 1970-luvulla muusikoiden taustalla autonkuljettajana ja roudarina työskennellyt Pekka Laurikainen, ja joukko musiikkia paljon kuunnelleita: Jasmin Hyvärinen, Mikko Jaakola, Anna Pesonen ja Toni Saari. Jokainen toi visaan oman mausteensa.

Visojen saavuttaessa suurta suosiota Laitisen ensimmäisinä vuosina, niiden kausikohtaista lukumäärää lisättiin. Viidestätoista visasta siirryttiin seitsemäntoista visan kauteen 2008-2009 ja kaudesta 2011-2012 eteenpäin kaudessa oli kahdeksantoista visaa. Lisäksi jo alkuvaiheessa Laitinen alkoi vetää Kesäkupiksi nimeämiään kesäisiä, hieman kevyempiä musiikkitietovisoja, joihin osallistui parhaimmillaan yli neljäkymmentä ihmistä (enemmän kuin loppuvuosina normaaleihin QuizOn? -rankingvisoihin). Kesäkuppien suosio oli yksi syy sille, että QuizOn?in uudistamistarve kasvoi. Kesäkuppien rakenteista alkoi kehittyä toisenlainen musiikkitietovisa: Musanero.

Laitinen jatkoi QuizOn? -visan koordinaattori- ja juontajapestissä vuodesta 2008 visan päättymiseen asti vuoden 2022 kesällä. Visan osallistujamäärä väheni vuosi vuodelta visan vaikeustason vuoksi. Se uudistunut tarvittavalla tavalla, eikä sen maine erittäin haastavana, raskaana ja "elitistisenä" ollut omiaan myöskään houkuttelemaan uusia joukkueita mukaan. Siten vuoden 2008 seitsemästätoista vakiojoukkueesta päädyttiin lopulta vuoden 2022 viiteen vakiojoukkueeseen.

Päätösvisaan 12.6.2022 saapui useampia vanhoja tuttuja kasvoja vuosien takaa. Visaan osallistui tavallisen viiden, kuuden joukkueen sijasta kymmenen visajoukkuetta ja visa sai arvoisensa lopun kunnianosoituksineen.


Juontajat

Tommi "Käki" Grönroos (1998-2005, 100+ visaa)

Petri Heino (2005-2006, 15 visaa)

Anssi Hynynen (2006-2008, 30 visaa)

Tommi Laitinen (2008-2022, 222 visaa, 35 Kesäkuppia)


Tuurauksena Jari Mäkelä juonsi yhden visan vuonna 2013 ja

Tero-Petri Suovanen juonsi kokoamansa visan vuonna 2019.


Kysymystentekijät

Jukka-Pekka "Jukkis" Koskinen

Timo "Kapa" Kauppinen

Kari Makkonen

Petri Heino

Jouko Suomi

Jori Hulkkonen

Tero-Petri Suovanen

Jari Mäkelä

Tomi Tuominen

Anssi Hynynen

Aku-Tuomas Mattila

Pekka Laurikainen

Kimmo Nurminen

Minette Ristikari

Anna Pesonen ja Toni Saari

Mikko Jaakola

Jasmin Hyvärinen

Tommi Laitinen


VISAN SUOSIO JA JOUKKUEET

QuizOn? -visasta tuli suosittu jo ensimmäisen vuotensa jälkeen. Siitä suunniteltiin televisioformaattia ja siitä nähtiin otteita edesmenneellä Moon TV -kanavalla. Televisioon visa ei koskaan päätynyt, mutta suosionsa huipulla se oli vuosina 1999-2011. Siitä tuli hiljalleen osa turkulaista visaskeneä, joka teki pubivisojen osalta pioneerityötä, mutta erityisesti musiikkitietovisana. 

Visassa alkoivat käydä lukuisat musiikista innostuneet harrastajat, muusikot, levykauppiaat, musiikkikirjaston työntekijät, toimittajat, kirjailijat ja deejiit. Visajoukkueiden henkilömäärää ei missään vaiheessa rajoitettu, joten osassa joukkueista saattoi olla yli kymmenen henkeä, kun taas joissain vain yksi. Vuosien kuluessa kävi kuitenkin selväksi, että henkilömäärä ei ollut missään vaiheessa menestystä ratkaiseva tekijä. Joskus liian suurista joukkueista oli lopulta menestyksen kannalta vain joukkueelle itselleen harmia. Tiedon pakkautuessa muutamiin joukkueisiin ja muutamiin henkilöihin, visahistoriassa nähtiin lukuisia kaksi- tai kolmehenkisten joukkueiden voittoja. 

Visa oli edelleen suosittu 2010-luvun alusta vuoteen 2017, vaikka visassa käyneiden määrä hiipui hiljalleen ja uusia visajoukkueita tuli mukaan lähinnä kokeilemaan jonkin yhden satunnaisen kerran tai pari satunnaista kertaa. Haasteeksi muodostuikin juuri se, että visajoukkueiden luonnollista poistumaa ei kyetty koskaan korjaamaan: vanhoja lopetti, uusia ei koskaan tullut mukaan. Viimeistään koronapandemia löi naulat visaveteraanin arkkuun, kun vakiovisajoukkueiden määrä putosi jo entuudestaan pienestä kahdeksasta viiteen, kuuteen.

Suomen mittakaavassa QuizOn? -visajoukkueista muodostui kestomenestyjiä valtakunnallisissa visoissa. Musiikkitiedon Suomenmestaruus jäi Turkuun vuosina 2014, 2017 ja 2022. Helsingissä ja Tampereella järjestetyissä visoissa tuli muita mitalisijoja, mutta vuonna 2015 Tampereen visasta voiton nappasi turkulaisjoukkue. Siten QuizOn?in turkulaisjoukkueet ovat voittaneet Suomenmestaruuksia yhtä monta kuin helsinkiläiset joukkueet. Helsingistä Turussa käyneet joukkueet pääsivät edes ajoittain osaksi varsin omanlaatuista turkulaista visaympäristöä ja -skeneä, jossa ei juuri kirjatiedolla menestynyt, koska noin 85 prosenttia visassa jaossa olleista pisteistä on kertynyt musiikkinäytteistä. Visan kysymysformaatteja lisäksi kopioitiin villisti niin muihin turkulaisiin kuin tamperelaisiin visoihin.

Turkulaisittain koko visahistorian ajan kärkikolmikosta löytyivät usein samat joukkueet eri kehitysvaiheissaan. Ensimmäisen visakauden voittanut Jouko Suomi kuului loppuun asti visassa menestyneisiin "birdie" -teemaisiin joukkueisiin. Saman joukkueen viimeisin vaihe oli Pöntöt. Six Six Six Sputnik fuusioitui ajan kuluessa Kari Salmelaisen / Jürgen Zimmerfrein viiksiin ja jatkoi olemassaoloon mm. nimillä Pallot, Pie Nougat Hell Wet Teen, Antikliimaksisinglet ja Eero, Jussi, Minttu & The Boys. 12,5 tuumaa -joukkueesta kehittyi ajan kuluessa erilaiset Pirjo-nimen sisältäneet variaatiot. Zed Gärdestad puolestaan voitti toistamiseen Bianca y Morales -nimellä ja esiintyi muina kausina mm. nimillä Personal Rainer ja viimeisimpänä Vihasoittajat.

Koska menestyneet joukkueet olivat lopulta hyvin pitkään samoja, uusien joukkueiden oli hyvin vaikea tehdä minkäänlaista läpimurtoa visassa. Yksittäisissä visoissa harvoin menestyivät muut joukkueet. Ajoittain voittoja kertyi myös Morjenssonien erilaisille kehitysvaiheille, kuten Soturiroboteille, jotka fuusioituivat vuosien kuluessa mm. Jussun Tuuri - ja Karhulan Pekka -nimillä esiintyneeseen joukkueeseen. Viimeisellä kaudella joukkue esiintyi nimellä Rihanna Ekola ja voitti yhden visan.


Mestarit kausittain (1998-2022)

1998-1999 Jouko Suomi

1999-2000 12,5 tuumaa

2000-2001 Six Six Six Sputnik

2001-2002 Six Six Six Sputnik

2002-2003 Morjenssonit

2003-2004 Otherpäät

2004-2005 Zed Gärdestad

2005-2006 Six Six Six Sputnik

2006-2007 Six Six Six Sputnik

2007-2008 Soturirobotit

2008-2009 Otha Bates

2009-2010 Howdy Partner Birdie Num Num

2010-2011 Pallot

2011-2012 Bianca y Morales

2012-2013 Howdy Partner Birdie Num Num

2013-2014 Birdie is the Wordie

2014-2015 Who's Got The Bird Now?

2015-2016 How Much Is The Bird?

2016-2017 Pie Nougat Hell Wet Teen

2017-2018 Pirjo ja Hento Ote

2018-2019 Böödit

2019-2020 - (ei voittajaa, kausi jäi koronapandemian vuoksi kesken)

2020-2021 Antikliimaxisinglet

2021-2022 Eero, Jussi, Minttu & The Boys 


SM-visavoittajat Turussa

2014 Who's Got The Bird Now?

2017 Pie Nougat Hell Wet Teen 

2022 Eero, Jussi, Minttu & The Boys 


Osa muista visajoukkueista QuizOn? -visoissa

Bones, Tuplapörssi, Alkorytmi, Jan Banan, Alkobanan, Tuulihatut,
Happy Sundays, Ilon Divari, Jussun Tuuri, Karhulan Pekka, Tapaus Roberts,
TBA, Kari Salmelaisen Viikset, Jürgen Zimmerfrein Viikset, Musta Käsi 5000, Aku Tea,
Ureah Jeep, Pirjoksi Lämmin, Wolf Sören, Äkkinikki eeppiset ääniraidat,
Rage Against The Makkone, Personal Raineri, Duo Harjateräs, Ressun Tukka,
Anjovis Bonus, Pirjon Pekoni, VpssSnsp, Jack Fatman, Punk Floyd, Hotikset,
Aamu Lenita Airistolla, The Henkkakopterit, Rumpupiirin Nestoria kaipaa,
Sooda ja Happo, Onks Pirjoo Näkyny?, Pop Cornellit, Juhla-munakkaat, Räsänen FC,
800 grader, F****** Mati Ahvenus, Mä oon kuullu tän joskus, Ehkäpä tänä vuonna,
Jerry Garsia Rapula, Seppo-Hovit, Levypörssi, Steve Vain Elämää, Puu Lidl,
Seksualistit, Zed Lepponen, Other Minds, Hittipäät, Raivoisat samurait,
Dead Genesis, Hei poika hei tyttö, Soturirobotit valeasuissa, Funk-a-baba,
Tajuttomat, Aavikkopyöräilijöiden lehdistöpressi, Salt 'n' Pepa ja Zucchero, EMT...


KAUPALLINEN JA KULTTUURINEN MERKITYS

Historiansa alusta alkaen visa perustui pääasiassa musiikkinäytteisiin. Musiikkinäytteistä tuli tunnistaa esittäjä, mutta usein myös esimerkiksi albumeita, tuottajia, muusikoita tai levy-yhtiöitä. Tietoa oli vielä vähänlaisesti internetissä 2000-luvun vaihteessa, joten tieto oli etsittiin fyysisistä äänitteistä, musiikkilehdistä ja -tietokirjoista. Tämä vaati niin visan kysymyksentekijöitä kuin visailijoilta erityistä perehtyneisyyttä musiikkiin. Siten joukosta löytyi paljon lehtien tilaajia, kirjojen ostajia ja musiikkikulttuuriin intohimoisesti suhtautuneita.

Visoihin osallistuneet levykauppiaat saattoivat toimia myös visan sponsoreina. QuizOn? teki yhteistyötä levykauppojen, kuten turkulaisten IkiPopin ja 8raidan kanssa, mutta myös levykauppa X:n kanssa. Visan palkintoihin kuuluivat levylahjakortit, mikä osaltaan edesauttoi levymyyntiä ja -kauppaa.

Toisaalta visasta toiseen kuultiin keskiarviolta 110 ääninäytettä eri kappaleista. Osa näytteistä houkutteli visailijoita tutustumaan paremmin joihinkin hyvältä kuulostaneisiin esittäjiin, ja tätä kautta jälleen jotkut löysivät itselleen lisää kuunneltavaa. Visakokonaisuuksien tarkkaa arvoa levykaupoille ja ylipäätään musiikkiteollisuudelle on vaikea arvioida, mutta hyvänä promoalustana visaa voidaan syyllä pitää. Useat uudet artistit löysivät tiensä visanäytteisiin ja sitä kautta soitto- ja hankintalistoille.

Musiikillisten löytöjen tekemisen paikkana QuizOn? oli vertaansa vailla. Sen lisäksi erilaiset ihmiset ja musiikkimaut tekivät jatkuvia yhteentörmäyksiä itse visapaikalla. Visojen jälkeen ihmiset saattoivat jäädä tunneiksi viettämään aikaa keskenään, toivomaan toivebiisejä, jatkamaan visailua esimerkiksi Master of Musicin tai Master of Moviesin parissa, kertomalla toisilleen musiikkiaiheisia tarinoita ja niin edelleen. Kerrontaperinteeseen oman sävynsä toivat myös lukuisat erilaiset kokeilut ja tapahtumat visapaikalla: aina levymyynnistä, tunteja kestäneisiin vitsimaratooneihin tai livetaikatemppuihin visatauoilla.


SOSIAALINEN MERKITYS

Visailijat alkoivat ryhmäytyä luonnollisesti visan alusta alkaen joukkueisiin. Joukkueiden välillä oli tietovisahengessä kilpailuasetelma, mutta visan loputtua osa visaajista jäi viettämään aikaa yhdessä. Visa toimi sosiaalisena alustana erilaisille kohtaamisille ja tutustumiselle, jopa parisuhteiden syntymiselle yhteisen harrastuksen parissa.

Visajoukkueiden ja visan tuotantotiimin väliset suhteet pysyivät etäisempinä. Juontajat ottivat paikkansa yleisönsä edessä ja tekivät työnsä eli koostamisen ja/tai juonnon. Asia muuttui vuonna 2008, kun muutoin baareissa huonosti viihtynyt ujonpuoleinen Laitinen alkoi jäädä visaajien seuraan visojen jälkeen. Monesti hän lähti vasta, kun paikka oli sulkemassa oviaan ja tyhjenemässä viimeisistäkin visaajista.

Visan tuotantotiimi pääsi tällöin osaksi visayhteisöä ja puolestaan visayhteisö alkoi sitoutua yhä enemmän yhteiseen olemiseen. Iltoja jatkettiin pelien parissa, vapaa-ajalla visaajat saattoivat kokoontua piknikeille ja joissain tapauksissa yhtenä turkulaisena visaajajoukkiona ottaa asiakseen marssia edustamaan turkulaista tietämystä samalla bussikyydillä Helsinkiin tai Tampereelle. Yhteisöllisyys läpäisi ajan kuluessa suurta osaa visaajajoukosta, koska visaajat tunsivat toisensa vuosien takaa. Siitä tuli monelle eräänlainen "toinen koti" tai visatiimin kokoontumispaikka, johon pääsyä odotettiin kuin mihin tahansa joukkueharrastukseen pääsyä. Harrastus pyöri hyvin vahvasti musiikin ympärillä. Bar Bristolissa järjestettiin myös visaajajoukkueisiin kuuluneiden bändikeikkoja. Keikoille kokoontui osa visaajista myös visailujen ulkopuolella.

Juontaja Laitinen tutustui paremmin visassa käyneisiin ihmisiin jo ensimmäisenä juontovuonnaan. Vaikka hän itse poistui yhdestä tiimeistä, hän viettii aikaansa enemmän muiden tiimien visaajien kanssa. Hänet otettiin osaksi visaajajoukkoa, ja osallistui visaajien kotibileisiin, keikkoihin, lounasteluihin, perheiden tarinoihin ja muuttoihin. Juonto ei siten ollut pelkkä työ, vaan tärkeä osa sosiaalista elämää - eräänlainen perheyhteys.

Kaksikymmentäneljä vuotta on visaajien elämässä pitkä aika. Monet visaajista ovat eläneet läpi samat ilot ja surut, vaikka he ovat kuuluneet eri joukkueisiin. He ovat viettäneet aikaansa tunneissa mitattuna huomattavan paljon samojen ihmisten kanssa. Kun visa päätettiin lopettaa, tyhjiö monen visaajan kohdalla oli luonteeltaan sosiaalinen.


KESKUSTELUA AIHEUTTANEITA VISATAPAUKSIA

Visakysymyksissä käytetyt esittäjäsanaleikit ja aakkostukset: visoissa esitetyissä kysymyksissä esittäjien nimiä saattoi yhdistää jokin teema / kaikkien esittäjien nimet alkoivat samalla alkukirjaimella / esittäjien alkukirjaimet muodostivat jonkin sanan - näiden teemojen pohjalta valittiin visan jälkeen soitettavaksi esittäjiä.

Finaaleissa käytetyt erilaiset sanapelit: Alias ja luettelot: finaaleissa kerättiin lisäpisteitä selittämällä esimerkiksi esittäjien nimiä käyttämättä esittäjän nimeen suoraan viittamaattomia sanoja (esimerkiksi: "Nippu kyrpiä" = Jormas).

Livetaikuus: erään visan väliaikashow'na paikalle saapui taikuri, joka esitti käsittämättömän huonoja temppuja, kunnes kelloa katsomatta taikuri käveli ulos ravintolasta, oven eteen pysähtyi rekka, jonka kyytiin hän hyppäsi ja "katosi".

Erilaiset videoilmiöt, kuten shreds, music videos without music, literal music videos: visojen jälkeen saattoi olla tapana toistaa videoita Youtubesta visassa esitettyjen videoiden pohjalta. Yksi suosikeista oli ns. literal video Men Without Hatsin musiikkivideosta Safety Dance.

Itse visat poikivat ajan kuluessa joukkueiden toisilleen pitämiä visoja. Visajoukkueet saattoivat kokoontua kauden jatkuessa tai kesälomilla yhteen esittämään toisilleen kysymyksiä, joiden pohjalla olivat QuizOn? -visan kysymysformaatit, yhdistävät tekijät ja teemat. Lisäksi muutaman kerran visan historiassa visajoukkueet järjestivät visan kysymyksentekijöille "kostoksi"


VISOJEN KULKU KAUSITTAIN

Ensimmäisten kausien kysymyksistä ja visojen rakenteista on jäänyt hyvin vähän aineistoa. Ääninäytteet kuin kysymykset ovat ajan kuluessa hukkuneet. Sen sijaan kysymykset ovat taltioituneet visan kysymystentekijöiden yhteiselle palstalle vuodesta 2008 (tosin kauden 2008-2009 tiedot ovat jossain vaiheessa kadonneet, koska palsta joudettiin muuttamaan kahdesti eri alustoille).

Visan kehitystä onkin mahdollista seurata vuodesta 2009 vuoteen 2022. Visassa tapahtui erilaisia rakenteellisia muutoksia, kysymystyypit kehittyivät ja jotkut unohtuivat ajan kuluessa. Hyvin paljon kokeilevuutta on havaittavissa vuoden 2009 visoissa. Jotkut näistä kokeiluista päätyivät vuosien kuluessa visan vakio-ohjelmaan.

Vuonna 2009 visaan osallistui vielä reilusti yli kymmenen joukkuetta. Tästä syystä visassa käytiin niin semifinaali kuin finaali. Semifinaaliin pääsivät joukkueet, jotka olivat alkuvisassa sijoilla 3-6. Paras (tai kaksi parasta) tiimi(ä) pääsi(vät) finaaliin alkuvisan kahden parhaan seuraksi.

Visajoukkueiden vähentyessä semifinaaliin pääsi sijalla 3-5 olleet joukkueet, joista paras eteni finaaliin alkuvisan kahden parhaan kanssa. Kun visajoukkueet edelleen vähenivät, lopulta finaaliin pääsi suoraan alkuvisan kolme parasta joukkuetta. 

Alkuun finaalien ulkopuolelle jääneille joukkueille yritettiin antaa syy baariin jäämiseen ns. voittajavedossa. Vedon voittanut ansaitsi yleensä juomia, mutta tämänkaltainen vedonlyönti unohdettiin nopeasti ja lopulta käytännöksi muodostui ns. varjofinaali, jossa finaalin ulkopuolelle jääneet joukkueet pystyivät kerryttämään lähtöpisteitä seuraavan visan alkuun. 

Visoihin kehittyi erilaisia kysymysformaatteja, joita viljeltiin pitkin QuizOn? -visan loppuhistoriaa. Tällaisia kysymysmuotoja olivat esimerkiksi: 


1. Laulajien etunimet (esimerkiksi joukko yhtyeitä, joiden laulajan etunimi on Ian, Mikko tai David)

2. Esittäjien kotikaupungit tai kotimaat

3. "ABC"-kysymykset (kaikkien esittäjien nimet alkavat samalla alkukirjaimella)

4. "Sanaleikit" (esittäjien nimiä yhdistää jokin teema tai sana, kuten "pimeys" (darkness, dark, pimeys...) tai ajoneuvot (airplane, train, starship)

5. Coverit (alkuperäinen esitys ja myöhemmin levytetyn tunnetumman version levyttäjä, tai useammin juuri päinvastoin: esittäjä ja alkuperäisen version esittäjä)

6. Albumeiden nimet

7. Syntymä- ja levytysvuodet

8. Näytteitä yhdistäneet muusikot, lauluntekijät, tuottajat, levy-yhtiöt, alkuperäiset levyttäjät

9. Näytteiden biisejä yhdistäneet tekijät (esimerkiksi laulut alkavat kellojen soitolla, niiden nimissä on jokin yhdistävä sana tai teema)

10. Näytteiden biisit käsittelevät jotakin tiettyä aihetta (ydintuho, rakkaus, radio, takapuolet) tai niihin liittyy jokin muu tekijä (radiobanna tai esittäjiensä viimeisiksi jääneitä kappaleita)


Miellyttävimmiksi kysymyksiksi koettiin ajansaatossa sellaiset, joihin saattoi koettaa edes arvata jotain eli itse kysymyksessä oli olemassa vihje joko aakkostuksen tai jonkin yhdistävän teeman kautta. Sen sijaan vaikeimmiksi koettiin suorat kysymykset, joissa piti tietää kappaleita yhdistänyt muusikko, tuottaja tai lauluntekijä. Viimeisinä vuosina tämän jälkimmäisen kysymystyypin kysymyksiä vähennettiin tai vastaus annettiin valmiiksi esimerkiksi muodossa: "Ressu Redford (lauluntekijä tai taustalaulaja)" tai "Juha Björninen (kitaristi)"

Erityisesti vuosina 2008-2019 kysymyspatteri oli raskas. Alkuvisassa oli useimmiten 16-18 kysymystä, jotka sisälsivät näytteen viidestä tai kuudesta musiikkikappaleesta. Loppuvisassa (finaali) oli 4-6 kysymystä, jotka sisälsivät samoin näytteet viidestä tai kuudesta kappaleesta. Vuosien 2008-2019 aikana voi arvioida yhden visan sisältäneen keskimäärin 110-120 musiikkinäytettä. Niiden päälle oli usein kahdesta neljään kirjallista kysymystä ja kuvanäytteet. Visat saattoivat kestää kolme ja puoli, neljä tuntia. 

Visajoukkueiden vähentyessä ja osittain koronapandemiasta johtuen, visaa vedettiin välillä viidelle joukkueelle. Valtavan kysymysarsenaalin rakentaminen alkoi tuntua turhalta, mutta toisaalta siitä alkoi tulla niin baarin kuin visanvetäjän kannalta kustannuskysymys. Visan eteen tehtiin todella paljon töitä, ja kun visaajia oli enää parikymmentä, visoja päätettiin keventää, jotta satunnaiset kävijät saattaisivat innostua siitä. Visalle kuitenkin kehittyi varsin negatiivinen maine johtuen juuri visan kestosta, sen vaikeustasosta ("elitistisyydestä") ja sisäänpäinlämpiävyydestä (visassa oli koko joukko samoja kasvoja lähes visan alusta lähtien, joten uusien joukkueiden saattoi olla vaikea löytää paikkaansa vanhojen kestomenestyjien joukossa).

Visan rakenteellinen ja sisällöllinen keventäminen ei tuottanut tulosta. Lopulta visa saattoi olla hieman keveämpi, mutta silti sen vaikeustaso säilyi. Satunnaiset kävijät päätyivät lopputuloksissa viimeisiksi tai viimeisten joukkoon. Visan vaikeustason ja rakenteen kohdalla ainoa keino olisi ollut purkaa koko visa osiinsa, mutta jo viimeisillä kausilla QuizOn? alkoi muistuttaa enemmän jotakin muuta visaa kuin QuizOn?ia, vaikka tietyt elementit sen alkuhistoriasta olivat edelleen olemassa. Lopulta myös visakysymykset alkoivat toistaa itseään ja visasta tai visarakenteesta tuli itsensä ja kaavojensa vanki. Se oli synnystään visan loppuun asti suunnattu erityisesti pitkään, syvästi ja laajasti musiikkiin perehtyneille.


ESIMERKKEJÄ TYYPILLISISTÄ VISOISTA KAUSITTAIN

Esimerkkivisat sisältävät otteita eri kausien visoista. Niiden rakenne on pidetty ennallaan: alkuvisakysymysten määrä vastaa kauden alkuvisoissa esitettyjen kysymysten määrää ja näytteiden määrää. Samoin kirjallisten, kuvien, videoiden ja loppuvisan kysymysten määrä oli läpi kauden keskimäärin sama. 

Eri muodoissaan visasta on jäänyt talteen tiedot Laitisen tuottamista 222:sta ranking-visasta ja pääosin myös 35:sta Kesäkupista.

Esimerkkivisassa kappaleiden nimien perässä saattaa olla mystisiä merkintä, kuten: "17 ajs.mp3. Nämä merkinnät auttoivat visankoostajaa paikantamaan näytteen paikan visassa. Koska nämä ovat esimerkkejä, visakysymykset eivät välttämättä oikeasti sijainneet niillä paikoilla, johon nuo tiedostomerkinnät viittaavat.


.


KUVIA VUOSIEN VARRELTA

Kuvia QuizOn? -visan alkuvuosilta. Visa oli suosittu. Sen erotti muista visoista alkukisan jälkeen seurannut finaali, jonka aloitti nopeusnäytevisa. Nopeimmin kätensä nostanut sai arvata tai tietää esittäjän ja biisin nimen sekä kerätä joukkueelleen lisäpisteitä ennen varsinaisia finaalikysymyksiä. Alkuun vielä finaalikysymysten jälkeen seurasi bonuskierros, jonka kuluessa selitettiin esimerkiksi esittäjien nimiä Alias-tyyliin, listattiin biisejä tai yhtyeitä.

Visajoukkeiden kokoa ei rajoitettu missään vaiheessa. Joukkueet tutustuivat toisiinsa vuosien kuluessa, mutta visapakalla joukkueet pysyivät tiiviisti omissa ryhmissään. Osa viaajista vietti aikaa keskenään myös vapaa-ajallaan.

Vasemmalta oikealle:

Zed Gärdestad/Personal Rainer/Vihasoittajat.

Sex Bristols/Pallot/Pie Nougat Hell Wet Teen/Eero, Jussi, Minttu & The Boys

Jan Bananin ja Alkorytmiin yhteensulautuma Alkobanan

Sekalaista joukkoa, mutta etualalla Otha Bates/Howdy Partner Birdy Num Num/Böödit/Pöntöt

Kaudet päättyivät aina juhliin. Voittajia ehti olla useita, mutta QuizOn? -kausien päätteeksi ei muistettu vain voittajia. Ryhmien kesken oli solidaarisuutta ja ymmärrystä, että jo yksittäisen visan voitto oli haaste. Kahdeksantoista visan jälkeen pitkä kausi sai arvoisensa päätöksen ja kaikilla oli hyvä tunnelma.

Visa oli haastava, paikoin vaikea ja raskas, mutta se ei olisi pyörinyt kahtakymmentäneljää kautta ilman myös työryhmän keskinäisiä kohtaamisia sekä hauskanpitoa. Tuotannosta vastannut juontaja Tommi Laitinen (vasemmalla) tuli ensimmäisinä vuosina tunnetuksi erityisesti naurustaan ja rennosta otteestaan. Visan isä ja isäntä Jukka-Pekka "Jukkis" Koskinen (toinen vasemmalta) puolestaan isännöi tiskin takaa visoja sen alusta, lähes sen loppuun asti. Visan työryhmä kokoontui useiden kesien päätteeksi Koskisen luona syömässä ja juttelemassa (toinen oikealta). Näissä tapaamisissa harvoin juteltiin tulevista kausista, koska visojen pohjat olivat yleensä tiimin tarkasteltavana jo kesän kuluessa. Kuvassa vasemmalta oikealle: Tommi Laitinen, Jukka-Pekka Koskinen, Kari Makkonen ja Aku-Tuomas Mattila. Laitisen humoristinen ja leikkisä tyyli näkyy myös hänen visatiedotteissaan. Osa niistä päätyi lähes sellaisenaan myös lehtien sivuille (oikealla).